Cirkularna pila jedan je od najkorisnijih alata za obradu drva i drugih materijala. No, poput svakog reznog alata, njen list (kružna oštrica ili list kružne pile) s vremenom se istroši i zatupi.
Tupi list pile može dovesti do sporijeg i netočnog rezanja, pregrijavanja materijala te opterećenja motora pile.
Redovitim oštrenjem produžit ćete vijek trajanja lista i same pile te osigurati čiste i precizne rezove.
U nastavku donosimo detaljne upute kako naoštriti cirkularnu pilu ručno i strojem, koje alate pri tome koristiti, prednosti i mane pojedine metode, kao i savjete za sigurnost.
Kada primijetite da pila teško reže ili ostavlja lošu završnu obradu, vjerojatno je vrijeme za oštrenje.
Neki od znakova tupog lista kružne pile uključuju:
Tupa oštrica može uzrokovati i pregrijavanje motora jer pila mora raditi jače kako bi presjekla materijal.
Ako u drvu vidite tragove paljenja ili čujete kako se motor muči, vrijeme je za akciju.
Umjesto da odmah kupujete novi list, dobro je pokušati oštrenje. Kvalitetni listovi (osobito widia listovi) mogu se naoštriti nekoliko puta (često do 3 puta) prije nego što ih trebate zamijeniti.
Redovitim oštrenjem štedite novac i održavate učinkovitost pile.
Naravno, ako su zubi vidljivo okrnjeni, iskrivljeni ili nedostaju cijeli segmenti, tada oštrenje neće pomoći. Takav list je potrebno zamijeniti.
Ručna metoda oštrenja prikladna je za listove od običnog čelika (npr. starije ili jeftinije listove bez karbidnih zubaca).
Za list s karbidnim zubima ručno oštrenje klasičnom turpijom nije učinkovito jer je karbid izuzetno tvrd.
Za takve zube nužan je dijamantni brus, a i tada postoji rizik oštećenja ako se ne održava točan kut.
Stoga se widia listovi najčešće oštre strojno ili prepuste profesionalnim servisima.
Ako ipak imate standardni čelični list, slijedite ove korake.
Trebat će vam škripac ili stega za fiksiranje lista, markirna olovka ili flomaster, te turpija odgovarajućeg profila (najčešće trokutasta turpija finog zuba, koja pristaje u profil zuba pile).
Također se preporučuju zaštitne rukavice za bolji prihvat lista i zaštitu od posjekotina.
Otpustite maticu/prirubnicu i pažljivo izvadite list iz pile. Dobro je prije oštrenja temeljito očistiti list.
Uklonite prašinu i naslage koje se s vremenom nakupe na zubima.
List možete namočiti par minuta u posudi s toplom vodom i odmašćivačem, zatim iščetkati starom četkicom kako biste skinuli prljavštinu, isprati i posušiti.
Čist i uredan list lakše će se oštriti, a smanjit ćete i trenje koje uzrokuje pregrijavanje.
Također, ako primijetite sitne neravnine na bočnim stranama zuba, nježno ih otklonite turpijom. Obrišite list od turpije (može nastati sitna prašina od brušenja) i montirajte ga natrag u pilu.
Kod starih čeličnih listova korisno je provjeriti i razvod zuba prije oštrenja. To znači provjeriti jesu li zubi naizmjenično blago savijeni lijevo-desno (što osigurava širi rez od debljine lista, da se list ne zaglavljuje u materijalu).
Ako razvod nije pravilan, specijalnim kliještima ili alatom za razvod potrebno je naizmjenično savinuti zube u stranu, svi lijevi pod jednakim kutom ulijevo, a desni udesno.
Ovaj korak zahtijeva iskustvo jer nepravilno savijanje može oslabiti zube.
Kod modernih widia listova razvod je već izbrušen u oblik zuba te se ne smije pokušavati ručno savijati karbidne zube (lako pucaju).
Ručni pristup oštrenju relativno je jeftin. Potrebna je samo turpija i malo strpljenja, što ga čini pristupačnim za hobiste.
Također pruža osjećaj kontrole i tradicionalnog majstorstva; iskusni majstor može precizno prilagoditi kut i zahvat turpije specifičnom listu i tako očuvati više materijala na zubima.
Mnogi uživaju u zadovoljstvu vlastoručnog oštrenja i razvijanja vještine održavanja alata.
Oduzima dosta vremena i truda, osobito za listove s mnogo zuba ili vrlo tvrdim zubima.
Potrebna je vještina i mirna ruka. Početniku se lako može dogoditi da ne održava jednaki kut na svakom zubu, što rezultira neujednačeno naoštrenim zubima i manjom preciznošću reza.
Također, ručno je gotovo nemoguće postići savršeno jednaku oštrinu i profil svakog zuba kao strojem.
Za povremeno oštrenje jednog lista to nije problem, ali za veći broj listova ručno oštrenje nije praktično.
Strojno oštrenje obuhvaća razne metode kod kojih se koristi električni ili mehanički uređaj za brušenje zuba pile.
To može biti sve od obične stolne brusilice (dvostrano točilo) do specijaliziranih strojeva za oštrenje lista kružne pile.
Ova metoda osobito je preporučljiva za listove s karbidnim zubima, jer zahtijevaju dijamantni brus i preciznost koju je teško postići ručno. Opcije za strojno oštrenje:
Manji hobi ili stolarski radioničari često koriste stolnu brusilicu (dvostranu, s dvije brusne ploče različite granulacije) za razne poslove brušenja i oštrenja alata.
Takva brusilica može poslužiti i za oštrenje listova pile od brzoreznog čelika (HSS) ili sličnih materijala.
List se prisloni uz brusni kamen pod originalnim kutom zuba i lagano se dotakne svaki zub kako bi se obnovio brid.
Preporučuje se koristiti finiji brusni kamen (veće granulacije, npr. 80) za završno oštrenje kako bi zubi bili glatki.
Kod brušenja tvrdog metala (widia zuba) standardni kamen neće biti učinkovit. Za to bi trebalo montirati dijamantni kamen odgovarajuće veličine ako brusilica to omogućuje.
Brušenje na stolnoj brusilici obavlja se ručno, pa je važno svaki zub naoštriti pod istim kutom i jednakim trajanjem dodira s kamenom kako bi rezultati bili ujednačeni.
Također, pripazite da ne pregrijete zube!
Dodir s kamenom neka bude kratak, a možete povremeno hladiti list (postoje i brusilice s integriranim hlađenjem ili mokrim brušenjem za takve svrhe).
Glavna prednost je brzina i ujednačenost. Kvalitetan stroj naoštrit će sve zube pod jednakim uvjetima, pa će list rezati kao nov.
Precizniji i ravnomjerniji rez nego što se to često može ručno.
Strojno oštrenje je učinkovito za veće serije listova.
Manje iskusni korisnici mogu izbjeći greške poput neujednačenog kuta. Također, smanjuje se fizički napor i kontakt s oštrim zubima, što povećava sigurnost rada.
Prvenstveno, tu je cijena opreme. Profesionalni strojevi za oštrenje listova mogu biti skupi, što se isplati uglavnom onima koji će ih često koristiti (radionice, tvornice).
Jeftinija varijanta je koristiti stolnu brusilicu koju možda već imate, ali i tu je poželjno nabaviti dodatne nastavke ili vodilice za preciznost.
Automatske oštrilice mogu skinuti previše materijala ili promijeniti geometriju zuba ako se ne podese ispravno.
Na primjer, mogu pregrijati zube ili otupljivati bočne rubove ako kut nije dobro namješten. Zato je i pri korištenju stroja potrebno razumijevanje procesa.
Bilo da oštrite ručno ili strojem, sigurnost je na prvom mjestu. Slijedite ove smjernice prije i tijekom oštrenja lista:
Uvijek nosite zaštitne naočale ili masku za oči i rukavice otporne na rezanje prilikom rukovanja listom pile.
Zubi mogu biti izuzetno oštri (i kada su tupi za rezanje drva, mogu posjeći kožu!).
Rukavice će vam dati i bolji grip na list. Kod strojnog brušenja korisne su i antifon slušalice zbog buke brusilice, te maska protiv prašine (nastaje sitna prašina karbida ili čelika).
Prije bilo kakvog zahvata, iskopčajte pilu iz struje ili izvadite bateriju. Nikad ne radite na listu dok je pila priključena!
Ključ sigurne i učinkovite izrade je da je list koji oštrite nepomičan.
Učvrstite list u kvalitetan škripac ili stege na čvrstoj radnoj površini.
Kod specijaliziranih strojeva, pazite da je list pravilno stegnut u njihov držač.
Nikada nemojte pokušavati držati list jednom rukom u zraku dok turpijate ili brusite drugom.
Stabilnost je bitna i za precizan rezultat i za vašu sigurnost.
Pažljivo rukujte turpijama i brusilicama.
Turpiju uvijek gurajte od sebe (kod povratnog hoda je odignite). Ne stavljajte prste direktno na putanju turpije ispred zuba. Kod električne brusilice, čekajte da se kamen potpuno zaustavi prije nego što je odložite.
Budite svjesni da se pri brušenju metala stvaraju iskre. Uklonite zapaljive materijale iz okoline i radite dalje od strugotina, piljevine ili otapala.
Za svaki slučaj, držite aparat za gašenje požara u blizini ako radite brusilicom na metal.
Osigurajte si dobro osvjetljenje kako biste jasno vidjeli vrhove zuba tijekom oštrenja. Radite polako i bez ometanja.
Koncentracija je važna da biste održali pravilan kut i izbjegli klizanje turpije ili alata. Svakako, ne žurite! Ako ste umorni, bolje napravite pauzu nego riskirati nezgodu ili grešku u oštrenju.
Odaberite metodu koja vam najviše odgovara. Ručnim oštrenjem možete uštedjeti novac i naučiti novu vještinu, dok strojno oštrenje štedi vrijeme i daje vrhunske rezultate u rukama iskusnih korisnika.
Uz odgovarajuće sigurnosne mjere i strpljenje, vaš će cirkular rezati poput novog, a vi ćete produžiti vijek trajanja i listu i samoj pili!