Kako naoštriti cirkular?

Cirkularna pila jedan je od najkorisnijih alata za obradu drva i drugih materijala. No, poput svakog reznog alata, njen list (kružna oštrica ili list kružne pile) s vremenom se istroši i zatupi.

Tupi list pile može dovesti do sporijeg i netočnog rezanja, pregrijavanja materijala te opterećenja motora pile.

Redovitim oštrenjem produžit ćete vijek trajanja lista i same pile te osigurati čiste i precizne rezove.

U nastavku donosimo detaljne upute kako naoštriti cirkularnu pilu ručno i strojem, koje alate pri tome koristiti, prednosti i mane pojedine metode, kao i savjete za sigurnost.


Zašto i kada oštriti list cirkularne pile?

Kada primijetite da pila teško reže ili ostavlja lošu završnu obradu, vjerojatno je vrijeme za oštrenje.


Neki od znakova tupog lista kružne pile uključuju:

  • neuredne, iskrzane rubove na rezu, potrebu za jačim pritiskom tijekom rezanja
  • te pojavu tragova opekotina ili mirisa paljevine zbog trenja.


Tupa oštrica može uzrokovati i pregrijavanje motora jer pila mora raditi jače kako bi presjekla materijal.

Ako u drvu vidite tragove paljenja ili čujete kako se motor muči, vrijeme je za akciju.

Umjesto da odmah kupujete novi list, dobro je pokušati oštrenje. Kvalitetni listovi (osobito widia listovi) mogu se naoštriti nekoliko puta (često do 3 puta) prije nego što ih trebate zamijeniti.


00048955 list za cirkular


Redovitim oštrenjem štedite novac i održavate učinkovitost pile.

Naravno, ako su zubi vidljivo okrnjeni, iskrivljeni ili nedostaju cijeli segmenti, tada oštrenje neće pomoći. Takav list je potrebno zamijeniti.


Ručno oštrenje listova pile

Ručna metoda oštrenja prikladna je za listove od običnog čelika (npr. starije ili jeftinije listove bez karbidnih zubaca).


00048956 celicni list za cirkular


Za list s karbidnim zubima ručno oštrenje klasičnom turpijom nije učinkovito jer je karbid izuzetno tvrd.

Za takve zube nužan je dijamantni brus, a i tada postoji rizik oštećenja ako se ne održava točan kut.

Stoga se widia listovi najčešće oštre strojno ili prepuste profesionalnim servisima.

Ako ipak imate standardni čelični list, slijedite ove korake.

Trebat će vam škripac ili stega za fiksiranje lista, markirna olovka ili flomaster, te turpija odgovarajućeg profila (najčešće trokutasta turpija finog zuba, koja pristaje u profil zuba pile).


00048957 turpija za cirkular


Također se preporučuju zaštitne rukavice za bolji prihvat lista i zaštitu od posjekotina.

Otpustite maticu/prirubnicu i pažljivo izvadite list iz pile. Dobro je prije oštrenja temeljito očistiti list.

Uklonite prašinu i naslage koje se s vremenom nakupe na zubima.

List možete namočiti par minuta u posudi s toplom vodom i odmašćivačem, zatim iščetkati starom četkicom kako biste skinuli prljavštinu, isprati i posušiti.

Čist i uredan list lakše će se oštriti, a smanjit ćete i trenje koje uzrokuje pregrijavanje.


Koraci ručnog oštrenja (turpijanjem zuba)

  1. Učvrstite skinuti list pile vodoravno u škripac. Stegnite ga dovoljno čvrsto da se ne pomiče. Idealno je da iznad čeljusti škripca viri samo nekoliko zubaca, jer to smanjuje vibracije prilikom turpijanja.
  2. Flomasterom označite prvi zub s kojeg ćete krenuti (tako da znate kada ste obišli puni krug i vratili se na početak).
  3. Većina zubaca na listu kružne pile brušena je pod određenim kutom. Proučite profil zuba i zadržite originalni kut oštrenja. Trokutastu turpiju postavite u utor između dva zuba, priljubljenu uz prednju stranu zuba koji oštrite, pod kutom jednakim nagibu zuba.
  4. Obično se turpija drži horizontalno (pod 90° u odnosu na list), ali pratite postojeći nagib zuba (često ~15° prema lijevo ili desno kod izmjenično brušenih zuba).
  5. Jednom rukom uhvatite turpiju pri dnu, a drugom pri vrhu za stabilnost. Potežite turpiju ravnomjerno kroz utor u smjeru od sebe, prateći ravninu kuta. Turpija treba rezati samo u jednom smjeru. Kod povratnog poteza odignite turpiju da ne tupe zub.
  6. Napravite oko 2 do 4 poteza po zubu ili dok ne vidite sjajan svjež metal na reznom bridu. Pritisak neka bude lagan i ujednačen kako ne biste skinuli previše materijala odjednom.
  7. Preskočite sljedeći zub ako je brušen na suprotni kut (kod izmjeničnog rasporeda zuba. Većina listova pile za drvo ima naizmjenično lijevi i desni nagib).
  8. Nastavite oštriti svaki drugi zub istim brojem poteza turpije kako biste postigli ujednačenost.
  9. Kad se vratite na početni označeni zub, pomaknite se natrag na početak i naoštrite preostale zube koji su bili nagnuti na drugu stranu, opet sve u krug. Tako će svaki zub biti naoštren.
  10. Kad ste obišli cijeli list, pregledajte sve zube. Svi bi trebali imati svježe naoštrenu brid. Ako neki zub strši ili je viši od drugih, možete njegov vrh lagano poravnati ravnom turpijom (pazeći da ne otupljujete tek naoštreni brid).


Također, ako primijetite sitne neravnine na bočnim stranama zuba, nježno ih otklonite turpijom. Obrišite list od turpije (može nastati sitna prašina od brušenja) i montirajte ga natrag u pilu.

Kod starih čeličnih listova korisno je provjeriti i razvod zuba prije oštrenja. To znači provjeriti jesu li zubi naizmjenično blago savijeni lijevo-desno (što osigurava širi rez od debljine lista, da se list ne zaglavljuje u materijalu).

Ako razvod nije pravilan, specijalnim kliještima ili alatom za razvod potrebno je naizmjenično savinuti zube u stranu, svi lijevi pod jednakim kutom ulijevo, a desni udesno.


Ovaj korak zahtijeva iskustvo jer nepravilno savijanje može oslabiti zube.

Kod modernih widia listova razvod je već izbrušen u oblik zuba te se ne smije pokušavati ručno savijati karbidne zube (lako pucaju).


00048958 brusni disk za cirkular


Prednosti ručnog oštrenja

Ručni pristup oštrenju relativno je jeftin. Potrebna je samo turpija i malo strpljenja, što ga čini pristupačnim za hobiste.

Također pruža osjećaj kontrole i tradicionalnog majstorstva; iskusni majstor može precizno prilagoditi kut i zahvat turpije specifičnom listu i tako očuvati više materijala na zubima.

Mnogi uživaju u zadovoljstvu vlastoručnog oštrenja i razvijanja vještine održavanja alata.


Nedostaci ručnog oštrenja

Oduzima dosta vremena i truda, osobito za listove s mnogo zuba ili vrlo tvrdim zubima.

Potrebna je vještina i mirna ruka. Početniku se lako može dogoditi da ne održava jednaki kut na svakom zubu, što rezultira neujednačeno naoštrenim zubima i manjom preciznošću reza.

Također, ručno je gotovo nemoguće postići savršeno jednaku oštrinu i profil svakog zuba kao strojem.

Za povremeno oštrenje jednog lista to nije problem, ali za veći broj listova ručno oštrenje nije praktično.


Strojno oštrenje listova pile

Strojno oštrenje obuhvaća razne metode kod kojih se koristi električni ili mehanički uređaj za brušenje zuba pile.

To može biti sve od obične stolne brusilice (dvostrano točilo) do specijaliziranih strojeva za oštrenje lista kružne pile.

Ova metoda osobito je preporučljiva za listove s karbidnim zubima, jer zahtijevaju dijamantni brus i preciznost koju je teško postići ručno. Opcije za strojno oštrenje:


Klasična stolna brusilica

Manji hobi ili stolarski radioničari često koriste stolnu brusilicu (dvostranu, s dvije brusne ploče različite granulacije) za razne poslove brušenja i oštrenja alata.

Takva brusilica može poslužiti i za oštrenje listova pile od brzoreznog čelika (HSS) ili sličnih materijala.


00048959 stolna brusilica za cirkular


00048960 brusilica za list pile


List se prisloni uz brusni kamen pod originalnim kutom zuba i lagano se dotakne svaki zub kako bi se obnovio brid.

Preporučuje se koristiti finiji brusni kamen (veće granulacije, npr. 80) za završno oštrenje kako bi zubi bili glatki.

Kod brušenja tvrdog metala (widia zuba) standardni kamen neće biti učinkovit. Za to bi trebalo montirati dijamantni kamen odgovarajuće veličine ako brusilica to omogućuje.

Brušenje na stolnoj brusilici obavlja se ručno, pa je važno svaki zub naoštriti pod istim kutom i jednakim trajanjem dodira s kamenom kako bi rezultati bili ujednačeni.


Također, pripazite da ne pregrijete zube!

Dodir s kamenom neka bude kratak, a možete povremeno hladiti list (postoje i brusilice s integriranim hlađenjem ili mokrim brušenjem za takve svrhe).


Koraci strojnog oštrenja lista pile

  1. Kao i kod ručnog oštrenja, prvo skinemo list s pile i očistimo ga od nečistoća. Prije rada provjerimo je li odgovarajući brusni kotač montiran na stroju (za karbidne zube može dijamantni kotač, za čelične može i običan abrazivni sitnozrni kamen).
  2. Ako koristimo specijalizirani oštrač, montiramo list na njegov nosač i učvrstimo ga adapterom ili steznim vijcima. Provjerimo da je list stabilno fiksiran i da se može rotirati (ručno ili automatski) zub po zub. Kod stolne brusilice, liste se neće montirati na brusilicu već ga je potrebno primiti rukama (uz zaštitne rukavice) ili napraviti improvizirani držač; međutim, sigurnije je koristiti posebne stalke/vodilice ako su dostupni za takve brusilice.
  3. Postaviti nagib brusnog kotača tako da prati originalni kut rezanja zuba. Kod automatskih oštrilica često se može podesiti kut napada (npr. 15°) i kut nagiba zuba (npr. alternirajući lijevo-desno). Stolnu brusilicu namjestimo tako da dodiruje zub pod željenim kutom. Ponekad je korisno izraditi mali držač ili vodilicu koja će držati list pod zadanim kutom u odnosu na kamen.
  4. Uključimo stroj/brusilicu. Kod automatskih strojeva, postupak je često poluautomatski. Ručno okrenemo list zub po zub ili stroj ima mehanizam za pomicanje lista. Brusni kotač se kratko prisloni na svaki zub i skine mali sloj metala, pa se nastavi na sljedeći zub.
  5. Kod ručnog brušenja na brusilici, lagano prislonimo svaki zub na rotirajući kamen na sekundu-dvije. Važno je ne forsirati! Pustite da abraziv skida metal, prejak pritisak može pregrijati zub ili promijeniti kut.
  6. Oštrenje ide redom; ako je list ATB tip (alternating top bevel, onda naizmjenični kut), možda ćete prvo naoštriti sve zube nagnute u jednu stranu, zatim podesiti kut ili položaj za one nagnute u drugu stranu (slično kao kod ručnog turpijanja).
  7. Nakon što su svi zubi naoštreni, pregledajte ih pod dobrim svjetlom. Svi bi trebali imati svježu sjajnu reznu plohu.
  8. Prođite prstom (oprezno!) ili komadom drveta preko zuba da osjetite ima li sitnih izbočina, ako ima možete ih ukloniti vrlo laganim potezom fine turpije ili brusnog papira vrlo fine granulacije.
  9. Provjerite i da nijedan zub nije ostao duži ili kraći. Strojno oštrenje obično to ujednači savršeno.



Prednosti strojnog oštrenja

Glavna prednost je brzina i ujednačenost. Kvalitetan stroj naoštrit će sve zube pod jednakim uvjetima, pa će list rezati kao nov.

Precizniji i ravnomjerniji rez nego što se to često može ručno.

Strojno oštrenje je učinkovito za veće serije listova.

Manje iskusni korisnici mogu izbjeći greške poput neujednačenog kuta. Također, smanjuje se fizički napor i kontakt s oštrim zubima, što povećava sigurnost rada.


Nedostaci strojnog oštrenja

Prvenstveno, tu je cijena opreme. Profesionalni strojevi za oštrenje listova mogu biti skupi, što se isplati uglavnom onima koji će ih često koristiti (radionice, tvornice).

Jeftinija varijanta je koristiti stolnu brusilicu koju možda već imate, ali i tu je poželjno nabaviti dodatne nastavke ili vodilice za preciznost.

Automatske oštrilice mogu skinuti previše materijala ili promijeniti geometriju zuba ako se ne podese ispravno.

Na primjer, mogu pregrijati zube ili otupljivati bočne rubove ako kut nije dobro namješten. Zato je i pri korištenju stroja potrebno razumijevanje procesa.


Savjeti za sigurnost pri oštrenju

Bilo da oštrite ručno ili strojem, sigurnost je na prvom mjestu. Slijedite ove smjernice prije i tijekom oštrenja lista:


Koristite zaštitnu opremu

Uvijek nosite zaštitne naočale ili masku za oči i rukavice otporne na rezanje prilikom rukovanja listom pile.

Zubi mogu biti izuzetno oštri (i kada su tupi za rezanje drva, mogu posjeći kožu!).

Rukavice će vam dati i bolji grip na list. Kod strojnog brušenja korisne su i antifon slušalice zbog buke brusilice, te maska protiv prašine (nastaje sitna prašina karbida ili čelika).

Isključite napajanje

Prije bilo kakvog zahvata, iskopčajte pilu iz struje ili izvadite bateriju. Nikad ne radite na listu dok je pila priključena!


Fiksirajte list stabilno

Ključ sigurne i učinkovite izrade je da je list koji oštrite nepomičan.

Učvrstite list u kvalitetan škripac ili stege na čvrstoj radnoj površini.

Kod specijaliziranih strojeva, pazite da je list pravilno stegnut u njihov držač.

Nikada nemojte pokušavati držati list jednom rukom u zraku dok turpijate ili brusite drugom.

Stabilnost je bitna i za precizan rezultat i za vašu sigurnost.

Pažljivo rukujte turpijama i brusilicama.


Turpiju uvijek gurajte od sebe (kod povratnog hoda je odignite). Ne stavljajte prste direktno na putanju turpije ispred zuba. Kod električne brusilice, čekajte da se kamen potpuno zaustavi prije nego što je odložite.

Budite svjesni da se pri brušenju metala stvaraju iskre. Uklonite zapaljive materijale iz okoline i radite dalje od strugotina, piljevine ili otapala.

Za svaki slučaj, držite aparat za gašenje požara u blizini ako radite brusilicom na metal.


Radno okruženje

Osigurajte si dobro osvjetljenje kako biste jasno vidjeli vrhove zuba tijekom oštrenja. Radite polako i bez ometanja.

Koncentracija je važna da biste održali pravilan kut i izbjegli klizanje turpije ili alata. Svakako, ne žurite! Ako ste umorni, bolje napravite pauzu nego riskirati nezgodu ili grešku u oštrenju.


Odaberite metodu koja vam najviše odgovara. Ručnim oštrenjem možete uštedjeti novac i naučiti novu vještinu, dok strojno oštrenje štedi vrijeme i daje vrhunske rezultate u rukama iskusnih korisnika.

Uz odgovarajuće sigurnosne mjere i strpljenje, vaš će cirkular rezati poput novog, a vi ćete produžiti vijek trajanja i listu i samoj pili!