Sedam stvari koje biste trebali znati o vašem moment ključu

Specijalan i koristan alat u vašoj radionici – moment ključ

Moment ključevi su specijalni i precizni alati koji se koriste za kontrolu i primjenu određenog zakretnog mementa kod zetezanja te obično zauzimaju mjesto u raznim industrijskim procesima, servisnim radionicama, domaćim garažama pa čak i u kućama gdje postoji potreba za preciznim zatezanjem navojnog vijka ili matice. Za primjer uzimamo zatezanje vijka kotača na automobilu, svaki proizvođač automobila propisuje različite specifikacije zakretnog momenta zatezanja pa tako morate prilagoditi vaš moment ključ traženoj specifikaciji. S obzirom na široku upotrebu moment ključeva, postoje još nekoliko stvari koje ljudi pogriješe ili jednostavno ne znaju.

U prošlosti to zapravo nije bio slučaj, ali danas je većina industrije dobro osvješćena i najčešće se koristi kombinacija udarnog pneumatskog pištolja i moment ključa. Međutim, potrebno je podsjetiti na neke ključne preporuke o tim moment ključevima visoke preciznosti.


Kako koristiti moment ključ ?

1.       Moment ključ je zatezni alat. To je vrlo osjetljiv i precizan alat za zatezanje i nikad ga se ne smije koristiti za otpuštanje vijaka.

2.       Pažljivo postupajte s ključem dok zatežete vijak ili maticu! Alat poslije svake upotrebe uvijek treba biti odložen u kutiju za pohranu i zaštićen od bilo kakvih udaraca ili od padanja na pod.

3.       Na kraju svakog radnog dana, ili kad se ne koristi, moment ključ treba resetirati na najnižu vrijednost kako bi se oslobodio pritisak na oprugu.

4.       Kod zatezanja upotrijebite samo jednu ruku te laganim i neprekidnim pokretom zatežite vijak ili maticu. Većina moment ključeva ima oznaku na rukohvatu gdje možete primjenjivati pritisak na ključ.

5.       Ne koristite produžetak na rukohvatu! To bi oslabilo i oštetilo oprugu koja je u kalibraciji.

6.       Moment ključ sprječava prejako zatezanje vijaka ili matica! Kada se postigne potrebni zakretni moment, sustav upravljanja ključem ključa bit će "aktiviran", a operator će čuti jasan klik. Ako prilikom prvog zatezanje čujete "klik", a da pritom ne pomaknete vijak ili maticu, to znači da je aplikacija već previše zategnuta. Dobra praksa je započeti zatezanje iznova: najprije otpustite vijak, zategnite ga prilagođenim alatom i završite ključem za postizanje ispravnog i sigurnog zakretnog momenta.

7.       Održavanje alata - kao alat visoke preciznosti, ključ zakretnog momenta treba redovito kalibrirati  i to je odgovornost korisnika alata. Preporučujemo godišnju kalibraciju alata ili svakih 5000 ciklusa u službenom servisnom centru. Da ne spominjemo da ako alat padne ili se ošteti, odmah ga treba poslati u servis. 


Odabir pravog moment ključa

Moment ključevi složeniji su od mnogih manjih alata koji se nalaze u vašoj radionici ili garaži, tako da je odabir pravog važan za postizanje izvrsne razine točnosti, pouzdanosti i trajnosti kada pokušavate pravilno odraditi zatezanje.

Ispod je popis triju različitih moment ključeva koji su vrijedni mjesta u vašoj radionici, kao i opis ključeva.

 


1. Moment ključ 1/4", 5-25 Nm


 

 

  • radni raspon snage: 5 do 25 Nm
  • prihvat:  1/4 "
  • ukupna dužina 270 mm

 

 


2. Moment ključ 3/8" 19-110Nm


  • prihvat: 3/8"
  • radni raspon snage: 19 -110 Nm
  • ukupna dužina: 325 mm

3. Moment ključ 1/2" 28-210Nm  • raspon snage od 28 do 210 Nm
  • prihvat:  1/2 "
  • ukupna dužina 450 mm

#momentključ

Za dodatne informacije kontaktirajte nas putem:

e-mail: prodaja@top-alati.hr

tel: +385 (0) 40 641 304
Komentari